OC MIDDEN

‘INFORMATIE DELEN, DAAR DRAAIT HET OM’

Tekst Ronald de Kreij Beeld Doon van de Ven

‘ELKE VERSTANDIGE BESTUURDER DOET ZIJN VOORDEEL MET DE KENNIS DIE DE OC AANDRAAGT’

Drie jaar geleden stond NS-machinist Kariem el Talhaui laatste op de FNV-verkiezingslijst voor de OC Regio Midden. Nu, bij de nieuwe verkiezingsronde, staat hij op de eerste plek. Hij vertelt over zijn ontwikkeling in de tussenliggende jaren én zijn visie op goed functionerende medezeggenschap.

‘Ik heb de afgelopen jaren in onze onderdeelcommissie veel gezien en veel geleerd, ook over de visie van het bedrijf, de visie van de medezeggenschap, over hoe beslissingen worden genomen, en over de onderliggende waarden. En ik heb gezien en geleerd welke rol ik hierin kan spelen.

VERSTANDIGE BESTUURDER

‘Je leert in de medezeggenschap al snel dat bestuurders vaak toch wat anders denken over hoe de praktijk werkt en wat haalbaar is. Maar wij, de vertegenwoordigers van de medezeggenschap tegenover hem, kennen de werkvloer. Wij kunnen inschatten of bepaalde plannen uitvoerbaar zijn of niet. Die kennis nemen wij mee in het overleg. Elke verstandige bestuurder doet daar zijn voordeel mee.

INFORMATIE DELEN

Voor ik in de OC terecht kwam, wist ik niet dat de medezeggenschap zo werkte. Het was totaal nieuw voor me. En ik denk dat veel van mijn collega’s het, net als ik toen, ook nu nog niet weten. Zeker de nieuwkomers niet. Die weten vaak zelfs niet eens dat wij er zijn. Dit kan je maar op één manier omdraaien: zichtbaar aanwezig zijn en bijvoorbeeld aan de koffietafel veel vertellen over het OC-werk. Wat we allemaal doen, wat we bereiken, wat de dilemma’s zijn … Dus vooral zoveel mogelijk informatie delen.

GA STEMMEN!

‘Ik vind het belangrijk dat mijn collega’s gaan stemmen bij de medezeggenschapsverkiezingen. En natuurlijk wil ik dat ze dan op een FNV-kandidaat stemmen. Maar moet ik ze dat ook zo expliciet aanraden? Ik denk dat wanneer ik als OC-lid mijn werk goed doe, duidelijk zichtbaar ben en veel informatie deel met mijn collega’s, die stemmen vanzelf naar de FNV toe komen.

DE HELE KETEN

‘Wat de onderwerpen worden waar de nieuwe OC zich straks mee dient te gaan bemoeien? Nou, de roosters natuurlijk. De verlofregelingen … Zoveel onderwerpen. Bovendien heeft corona alles op z’n kop gezet. Lege treinen, mondkapjes, afstand houden … Straks gaan we weer terug naar een vorm van normaal. Het is dan zaak er goed op te letten of de bestuurder zich aan de afspraken houdt. Zoals de afspraken rond de roosters, de verlofregelingen, de veiligheid van de medewerkers … alles in de hele keten. Tot en met het ziekteverzuim in onze regio. En de aangekondigde krimp natuurlijk. Er ligt al met al nog steeds werk genoeg.’

Kariem el Talhaui: ‘Als ik mijn OC-werk goed doe, komen de stemmen vanzelf naar de FNV toe.’

Deel deze pagina