VOORWOORD

NIEUWJAARSWENS

Met het nieuwe jaar in zicht spreekt Henri Janssen zich uit tegen het rendementdenken en spreadsheetmanagement bij de spoorbedrijven en vóór de terugkeer van de menselijke maat.

Voor deze uitgave van ons digitale FNV Spoor Magazine, het laatste nummer dat in 2020 verschijnt, hebben we diverse kaderleden uit verschillende spoordisciplines gevraagd een 'spoorwens' uit te spreken voor het nieuwe jaar 2021. Dat heeft mooie, terechte, en ook verrassende wensen opgeleverd.

UIT HET HART GEGREPEN

'Wel eerlijk blijven hoor', zo roept een van onze kaderleden haar werkgever NS op. 'Een veilig en gezond 2021', wenst een andere geïnterviewde die actief is in de VGWM-commissie van een ondernemingsraad. 'Terug naar kwaliteit', vindt een derde die genoeg heeft van al die beslissingen die tegenwoordig alleen nog maar financieel worden genomen, omdat alles altijd weer goedkoper moet.

Alle wensen – je leest ze verderop in dit magazine – zijn mij uit het hart gegrepen. Zeker met in het achterhoofd de coronacrisis, die dit jaar veel ellende heeft veroorzaakt. En we hadden al zoveel om ons zorgen en soms zelfs boos over te maken, én om passende oplossingen voor te vinden. Dit alles nog los van de coronaslachtoffers die we ook bij het spoor hebben moeten betreuren. We herdenken hen in passende stilte.

MENSELIJKE MAAT

We zijn er nog niet. Meer problemen liggen in het verschiet. Denk onder meer aan de forse krimp die NS zegt te moeten doorvoeren en waarbij – als het aan NS ligt – 2.300 fulltime banen op de tocht komen te staan.

Denkend aan de hierboven genoemde wensen van onze kaderleden zie ik een verband. NS is het zicht kwijtgeraakt op de menselijke maat. Alles is financieel gedreven. Rendementdenken en spreadsheetmanagement zijn de drijfveren geworden. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van het spoorproduct, van de sociale en de spoorwegveiligheid, van de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers… Ik kan zo nog wel even doorgaan. Daarom mijn wens voor 2021: laten we NS helpen de kwijtgeraakte menselijke maat weer terug te vinden en opnieuw een echt sociaal spoorbedrijf te worden.

Ik wens jullie, mede namens mijn collega’s van het team FNV Spoor, veel inspirerend leesplezier, alvast hele fijne feestdagen en een succesvol nieuw jaar.

Henri Janssen Bestuurder FNV Spoor

Deel deze pagina