SPOORPASSIE (1)

'IK HEB MIJN JONGENSDROOM VERWEZENLIJKT'

Tekst Ronald de Kreij Beeld Doon van de Ven

MATHIJS ZINGER: ‘HET SPOOR IS EEN WERELDJE OP ZICH’

Vraag Mathijs Zinger naar diens passie voor zijn werk, en hij zegt: ‘Ik heb gewoon een leuke baan’. Vraag even door en je komt er achter dat hij zijn jongensdroom heeft verwezenlijkt.

We vinden allemaal wat van ons werk, van onze baan. De een heeft het veel te druk, de ander ergert zich aan een leidinggevende, en een derde heeft het zo langzamerhand allemaal wel gezien. Maar het is bijna kerst, dus laten we de vraag een positieve draai geven: wat is jouw passie voor je werk? Oftewel: wat maakt dat jij nog steeds fluitend naar je werk gaat?

Mathijs Zinger, treinmachinist:

‘Ik heb veel plezier in wat ik doe. Eigenlijk wilde ik dit altijd al. Mijn vader was ook machinist, mijn opa zat bij het spoor, evenals een oom en inmiddels de vierde generatie. Ik weet nog goed: we woonden in Zaandam en hadden familie in Drenthe. Daar gingen we met de trein naartoe. Via Amsterdam Centraal. Al die treinen die ik daar zag; dat heeft me als jochie gegrepen.

‘Toch ben ik iets anders gaan doen. Eerst beroepsmilitair, daarna de vrachtwagen op. Als chauffeur. Pas rond mijn vierendertigste, nu alweer zo’n veertien jaar geleden, kwam het spoor weer op mijn pad. Van een bekende hoorde ik dat er machinisten werden gezocht in het goederenvervoer. Zo ben ik begonnen, bij ACTS. Van daar ben ik via Arriva bij NS terecht gekomen.

‘Ik realiseer me vrijwel elke dag weer dat ik feitelijk mijn oude jongensdroom heb verwezenlijkt. Het spoor is een wereldje op zich. Je leert er veel en dat biedt mogelijkheden. Dat ik in het leger ben blijven hangen en vervolgens op de vrachtwagen ben gestapt, heeft waarschijnlijk te maken met dat ik nog wat had te leren. Dat ik nog even tijd nodig had om volwassen te worden en mijn eigen plekje op de wereld te vinden. Maar goed, ik heb dan misschien wel een wat kronkelig carrièrepad bewandeld, daar heb ik wel wat aan gehad. In ieder geval het besef dat ik nu helemaal op de juiste plek zit. Ook al moet ik er ’s morgens om 05.00 uur mijn bed voor uit, ik ga nog steeds met veel plezier naar mijn werk.’

‘AL DIE TREINEN OP AMSTERDAM CS; DAT HEEFT ME ALS JOCHIE GEGREPEN’

Deel deze pagina