SPOORPASSIE (2)

'IK HOUD VAN MENSEN'

Tekst Ronald de Kreij Beeld Doon van de Ven

‘HET FEIT DAT IK MENSEN KAN HELPEN, MAAKT VOOR MIJ DE DAG’

Marjorie Mers is een echt mensenmens. Dus zit ze als hoofdconducteur bij NS helemaal op haar plek. Als ze al een andere functie zou ambiëren, dan moet daar volgens haar wel eveneens een flink deel menselijk aspect aan zitten.

We vinden allemaal wat van ons werk, van onze baan. De een heeft het veel te druk, de ander ergert zich aan een leidinggevende, en een derde heeft het zo langzamerhand allemaal wel gezien. Maar het is bijna kerst, dus laten we de vraag een positieve draai geven: wat is jouw passie voor je werk? Oftewel: wat maakt dat jij nog steeds fluitend naar je werk gaat?

Marjorie Mers, hoofdconducteur (hc):

‘Ik houd van mensen. Van alle mensen om mij heen. En het feit dat ik mensen kan helpen, maakt voor mij de dag. Maakt niet uit wie of wat. Het zorgt er bovendien voor dat iedere dag weer anders is.

‘Tja, waarom vind ik na 24 jaar mijn werk nog altijd zo leuk? Misschien omdat ik geen doorsnee hc ben? Ik ga wérkelijk met mensen in gesprek. Heel diep ook. Zoals die keer met een man uit Groningen zonder vervoersbewijs. Die vertelde mij zijn levensverhaal. Tot aan huilens toe. Voor die persoon heb ik toen een kaartje gekocht, zodat hij verder kon.’

‘Ik heb empathie, kan me inleven. Ik weet hoe het is om dingen te hebben, maar ook om dingen niet te hebben. Uit eigen ervaring. Ik kom niet uit een rijk gezin. Wel een groot gezin. Misschien heeft dat me een mensenmens gemaakt. Zelf heb ik ook vijf kinderen opgevoed. En vijf kinderen van anderen. Verder verzorg ik ook nu nog een kind dat te vondeling is gelegd. Maar vraag me niet waarom ik dit allemaal doe. Ik weet het zelf ook niet; ik denk er niet bij na. Ik doe het gewoon. Zo ben ik opgevoed.

‘Overigens denk ik dat ik ook veel andere functies leuk zal kunnen vinden. Ik heb er zelfs wel eens over nagedacht om iets anders te gaan doen. Maakt niet uit wat, zolang er maar wel een flink deel menselijk aspect aan zit. Maar ik heb twee keer een hersentumor gehad, waardoor ik niet goed meer kan leren. Daarom heb ik besloten mijn werk als hc te blijven doen. Want het is leuk werk, en ik weet na 24 jaar precies hoe ik het zó moet uitvoeren dat het ook leuk blijft.’

MARJORIE MERS: ‘SOMS VERTELLEN MENSEN HUN LEVENSVERHAAL'

Deel deze pagina