SPOORPASSIE (3)

'HET WERK BIEDT ME VEEL VRIJHEID'

Tekst Ronald de Kreij Beeld Doon van de Ven

‘JE HELPT MENSEN EN GEEFT ZE EEN VEILIG GEVOEL. WAT WIL JE NOG MEER?’

Elke dag de hele dag achter een beeldscherm? Of, om nog maar wat te noemen, elke dag de hele dag aardappelen verkopen? Niks voor Mohammed Ben Ahmed. Als medewerker Veiligheid & Service bij NS koestert hij de vrijheid die zijn werk hem biedt.

We vinden allemaal wat van ons werk, van onze baan. De een heeft het veel te druk, de ander ergert zich aan een leidinggevende, en een derde heeft het zo langzamerhand allemaal wel gezien. Maar het is bijna kerst, dus laten we de vraag een positieve draai geven: wat is jouw passie voor je werk? Oftewel: wat maakt dat jij nog steeds fluitend naar je werk gaat?

Mohammed Ben Ahmed, medewerker Veiligheid & Service:

‘Ik heb banen gehad waarin ik een zwaar hoofd kreeg als ik weer aan het werk moest. Maar hier bij NS heb ik dat niet. Ook al heb ik best een heftige functie. Medewerker Veiligheid & Service is een functie waarin je er wel moet staan als je dienst hebt. Het is fysiek zwaar.

‘Toegegeven: ik ben een sportman. Altijd al geweest. In mijn vrije tijd geef ik zelfverdedigingslessen en ik train zelf ook nog altijd. Ik ben daardoor best wel fit. Of ik dit werk hierdoor volhoud tot aan mijn pensionering weet ik niet. Daar sta ik ook eigenlijk niet bij stil. Elke dag is weer anders, en je weet nooit wat de volgende dag gaat brengen. Dat zie je dan wel. Maar ik denk dat ik dit werk nog lang kan doen.

‘Nee, wacht even: ik wil dit werk hoe dan ook nog lang doen. Het is leuk werk, het biedt je veel vrijheid, je hebt je eigen bevoegdheid, reist het hele land door, en je hebt veel sociale contacten. De interactie met de reizigers, ongeacht hun achtergrond, cultuur of wat dan ook, dat is hartstikke leuk. Je helpt mensen en geeft ze nog een veilig gevoel ook. Wat wil je nog meer?

‘Sinds kort zit ik één dag per week als vakbondskaderlid namens FNV Spoor in de Onderdeelscommissie Service & Veiligheid van NS. Hier was ik al langer in geïnteresseerd, en het is me gelukt om gekozen te worden. Ik zie nu ook wat er achter de schermen gebeurt bij NS. Dit maakt mijn werk nog afwisselender. En dus nóg leuker.’

MOHAMMED BEN AHMED: ‘IK WIL DIT WERK NOG LANG DOEN’

Deel deze pagina