SPOORPASSIE (4)

'IK BEN GELUKKIG ALS IK ANDEREN KAN HELPEN'

Tekst Ronald de Kreij Beeld Doon van de Ven

ISMAËL VAN WIJK: ‘DIENSTBAAR ZIJN IS TOCH HET MOOISTE DAT ER IS?’

Dienstbaar zijn, aan reizigers én collega’s. Dát is wat NS-medewerker Tickets & Service Ismaël van Wijk drijft in zijn werk. Niet slaafs of onderdanig, zeker niet, maar als een wérkelijke uiting van bezieling.

We vinden allemaal wat van ons werk, van onze baan. De een heeft het veel te druk, de ander ergert zich aan een leidinggevende, en een derde heeft het zo langzamerhand allemaal wel gezien. Maar het is bijna kerst, dus laten we de vraag een positieve draai geven: wat is jouw passie voor je werk? Oftewel: wat maakt dat jij nog steeds fluitend naar je werk gaat?

Ismaël van Wijk, servicemedewerker:

‘Dienstbaar zijn aan reizigers en collega’s. Hen ondersteunen en helpen waar mogelijk. Dat is toch het mooiste dat er is? Geen idee waar dat vandaan komt. Maar als je het toch vraagt, dan komt het volgens mij doordat ik uit een familie kom waar zo’n beetje iedereen al sinds vier generaties in de zorg werkt. Behalve ik dan. Maar het zit kennelijk wel ook bij mij in de genen: ik vind het prettig om anderen te helpen.

‘Ik ben gelukkig als ik anderen kan helpen en hen gelukkig kan maken. In mijn functie bij NS kan ik dit elke dag doen door reizigers te helpen en te adviseren. Dus wat zou ik nog meer willen?! Hetzelfde geldt voor mijn collega’s. Als vakbondskaderlid help ik hen graag hun problemen op te lossen. Zodat ook zij gelukkig worden in hun werk. ‘Het gaat zelfs zo ver, dat het voor mijzelf niet eens het mooiste hoeft te zijn. Zolang het dat maar wel is voor anderen. Gek eigenlijk, he? Maar ik voel me hier echt prettig bij. Vandaar dat ik dit werk zo graag doe.’

‘IK HELP MIJN COLLEGA'S GRAAG ALS ZE PROBLEMEN HEBBEN'

Deel deze pagina