SPOORPASSIE (5)

'IK VOEL ME DE SPIN IN HET WEB

Tekst Ronald de Kreij Beeld Doon van de Ven

‘RANGEREN IS GEWELDIG OM TE DOEN’

Hij is inmiddels 59 jaar oud. Waarvoor komt Chris Maurik als het om zijn werk gaat nu nog elke dag zijn bed uit? ‘De uitdaging, de afwisseling, de contacten’, zegt de medewerker rangeren op het RBC Zwolle, voor directe collega’s beter bekend als “Knoop Groningen”.

We vinden allemaal wat van ons werk, van onze baan. De een heeft het veel te druk, de ander ergert zich aan een leidinggevende, en een derde heeft het zo langzamerhand allemaal wel gezien. Maar het is bijna kerst, dus laten we de vraag een positieve draai geven: wat is jouw passie voor je werk? Oftewel: wat maakt dat jij nog steeds fluitend naar je werk gaat?

Chris Maurik, medewerker rangeren:

‘Vanwege mijn leeftijd hoef ik tegenwoordig niet meer dan vier dagen per week te werken. Daarvan werk ik gemiddeld twee dagen op het Regionaal Besturingscentrum (RBC) Zwolle en twee dagen als lid van de medezeggenschap namens FNV Spoor in de Onderdeelscommissie Centraal (OC). Het eerste – bij het RBC – is een functie en het andere – bij de OC – een rol. Dat is een fijne afwisseling in taken die het werk leuk houdt. ‘Wat betreft mijn basisfunctie als medewerker rangeren: jaaaah, geweldig om te doen. Harstikke leuk! Je volgt de treindienst, het rangeerplan, en buigt afwijkingen zoals bijvoorbeeld verkeerd materieel of materieeltekorten terug naar dat plan. Telkens weer een uitdaging. Heel bevredigend als het allemaal lukt en je weet dat de reizigers er baat bij hebben.

‘De sfeer op de werkplek speelt natuurlijk ook mee. Met kerst hebben we een kerstboom op de afdeling, het is gezellig, we eten samen… Het voelt als één grote familie.

‘Zou ik mijn werk net zo leuk vinden als ik geen rol zou spelen in de medezeggenschap en dus alleen mijn functie op het RBC zou moeten vervullen? Zeker! In ieder geval qua inhoud van het werk. Maar niet qua afwisseling. De afwisseling met de medezeggenschap, waarbij ik me daarnaast ook bezighoud met vakbondszaken, maakt het plaatje compleet.

‘Ik voel me al met al als een spin in het web voor een hoop zaken. Variërend van landelijke contacten met collega’s en plaatselijk contacten met de werkplaats Onnen, met medewerkers Onderhoud &Service en de procesleider perron, tot vraagbaak en aanspreekpunt zijn voor FNV-leden. Het vergt de nodige energie allemaal, maar het is ook heel uitdagend en daardoor elke dag weer afwisselend en fijn om te doen.’

CHRIS MAURIK: ‘IEDERE DIENST IS STEEDS WEER EEN UITDAGING’

Deel deze pagina